Försäljning

uppdaterad 2017-09-17

Beställning från GöteborgsRegionens Släktforskareforsaljning0272

kan göras per telefon: 031- 13 12 26, alla vardagar kl. 10 - 14, eller

med brev: Erik Dahlbergsgatan 36 B, 411 26 Göteborg. E-post g.r.s@telia.com


Beställningar hämtas på expeditionen under tider som ovan.
Ring dock först för att kolla att lokalen är bemannad!
Vid brevförsändelser tillkommer porto och emballage.

Bild/utseende/medium Beskrivning baspris medlems-pris
Sjöfolk Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 16
Eva Johansson
Släktforska om sjöfolk
Har du sjömän och annat sjöfolk i släktleden? Då ska du definitivt införskaffa Släktforska om sjöfolk
I boken lär du dig allt om livet på sjön, liksom om hur du använder sjömanshusens arkiv och andra relaterade arkiv. Tack vare att de första svenska sjömanshusen inrättades redan 1748 finns massvis av spännande information att hitta!
265:- 235:-
Handbok nr 15  Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 15
Ted Roswall - Anna-Lena Hultman
Emigrantforska på nätet
Emigrantforska på nätet tar upp en stor mängd spännande och användbara resurser, som numera finns tillgängliga via internet.

Boken går inte igenom självklara saker, som hur man forskar i svenska kyrkoböcker, utan fokuserar i stället på de på många sätt revolutionerande källor, databaser och sökvägar du finner på nätet.
265:- 235:-
Handbok 14 Vad står det Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 14
Vad står det?

En fråga som ofta dyker upp för både nybörjare och mer erfarna släktforskare är ”Vad står det?”.

Hur gör man för att lära sig läsa den gamla handstilen? Svaret på detta och många andra frågor hittar du i handboken om handskriftsläsning.

För kurs och cirkelledare finns också en studieplan i PDF-format för utskrift. Den innehåller förslag på hur kursboken kan användas i undervisningen. Hämta studieplanen här!
 
260:- 230:- 
Valloner Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 13
Vallonska rötter
Hur kom det sig att Louis de Geer, född 1587 i Liège, byggde upp ett svenskt bruksimperium? Varför var vallonsk arbetskraft så eftertraktad och hur såg vardagslivet ut på ett vallonbruk i Sverige? Det är bara några av alla frågor du får svar på i ”Vallonska rötter”.

Den nya handboken tar ett helhetsgrepp om vallonernas historia, och täcker därmed in allt från vallonskt språkbruk till vad som gjorde det svenska vallonjärnet unikt.

Självfallet innehåller boken även en grundlig genomgång av hur du forskar på vallonska anor. Grunderna är de samma som för släktforskning i Sverige, men det finns också utmaningar som kräver särskilda metoder.
265:-  235:-
Kallkritik Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 11
Lundholm
Källkritik och källhänvisningar
För att kunna förstå vad olika källor har att berätta om släktsamband behöver släktforskaren använda de källkritiska reglerna. Hur ska man värdera påståenden i olika källor? När släktforskaren sedan gör påståenden om släktband måste grunderna för detta påstående dokumenteras så att andra kan pröva det. Då måste de använda källorna dokumenteras genom tillräckligt noggranna källhänvisningar.

Källkritik och källhänvisningar är temat för denna handbok som går igenom hur man använder de källkritiska reglerna inom släktforskningen samt hur man kan dokumentera sina källor i olika sammanhang för att undvika misstag och fallgropar.
265:-  235:-
Domstolsf Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 10
Westling
Domstolsforska
Få andra arkivtyper erbjuder information som ger ett sådant djup och liv åt de enskilda människorna i vår historia. Här kan man också hitta beskrivningar som säkerställer samband som kan vara omöjliga att hitta någon annanstans: en arvstvist som tvingar fram uppgifter om tidigare generationer, en bördstvist som avslöjar förhållandet bakåt till en tid som saknar arkiv eller ett vittnesmål av en 80-åring om saker som hänt under dennes ungdom, med mera, med mera.

Domstolarnas arbete har genom tiderna genererat ett källmaterial som är en guldgruva för alla som forskar i historien. Ambitionen med den här boken är att den ska vara en lättillgänglig översikt för den som intresserar sig för släktforskning och personhistoria och visa hur man kan dra nytta av våra domstolsarkiv
255:-  225:-
Peter Sjölund reviderad upplaga Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 9 reviderad upplaga
Peter Sjölund
Släktforska med DNA
DNA-släktforskning ger dig inte alla svar om din släkt, men i kombination med traditionell forskning i skriftliga källor är DNA ett mycket kraftfullt verktyg som kan ta din släktforskning till nya höjder.

Peter Sjölund är en av pionjärerna inom svensk DNA-släktforskning. I den här boken redovisar han hur DNA ärvs och hur du kan använda DNA-tester för att verifiera din "pappersforskning", identifiera okända fäder, kartlägga släktskap i tiden långt före de skriftliga källorna och mycket annat.

Många kittlande utmaningar och intressanta upptäckter väntar dig när du ger dig in i DNA-släktforskningens spännande värld. Och du hittar garanterat okända släktingar, som kan utvecklas till nya trevliga släktforskarvänner.
265:-  230:-
Mantalsf Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 8
Bäckmark
Mantalsforska
Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkiven inte finns eller inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid.

Hur många barn till Anders och Brita var i livet 1769?
När och från vem övertog Nils Asptorpet?

I det omfångsrika materialet stöter man på mer än bara renodlat när-var-hur: lanthandelsföreståndarinnans namnteckning, antalet fönster på Ambjörnsgården, provinsialläkarens beskrivning av pigan Annas skröplighet..

Författaren Magnus Bäckmark, Österåker, är verksam som uppdragssläktforskare sedan 1998 och redaktör för Svenska Släktkalendern.
265:-  235:-  
Anor från landsvägen Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 7
Bo Lindwall
Anor från landsvägen
Boken "Anor från landsvägen" är Sveriges Släktforskarförbunds 7:e handbok och handlar om hur du finner dina släktingar bland resandefolket.

Ännu långt fram på 1900-talet levde i vårt land 1000-tals människor, som trots att de var födda och levt hela sitt liv här, aldrig varit i närheten av en husförhörslängd eller församlingsbok och aldrig varit kyrko- eller mantalsskrivna någonstans.

Att försöka forska på dessa personer är naturligtvis en utmaning och betydligt svårare än all annan släktforskning.

Men just svårigheterna gör sökandet till ett spännande detektivarbete som tack vare en kombination av olika källor till slut kan ge mycket goda resultat. Dessutom får man på köpet en inblick i forna tiders samhällsförhållanden ur ett perspektiv som sällan syns i historieböckerna.

Författare är Bo Lindwall som har ägnat sig åt släktforskning och lokalhistoria i över 40 års tid. 2007 blev han belönad med Victor Örnbergs hederspris för sitt skrivande om släktforskning.


Bindning: Bunden
140 sidor
Utgåva: 1:a
ISBN: 978-91-87676-83-3
260:- 230:-
smedforska Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 5
Ulf Berggren
Smedforska!
Om en smed dyker upp i kyrkböckerna, kan det finnas något dokument bevarat om honom i släkten? Hur går man vidare för att spåra denna flyttbenägna grupp och hur hittar man detaljer om hans arbete? Svaren på dessa och många andra frågor om smeder finns i denna bok.
Här får du tips om valloner och andra tidiga smeder, invandrade eller svenska, om smedernas arbete under olika tider och om hur man i sen tid ibland kan finna dem på bild.

Bindning: Bunden
Publiceringsår: 2013
Utgåva: 2013
ISBN: 978-91-87676-69-7
255:- 225:-
Soldatforska Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 4
Lars Ericson Wolke
Soldatforska!
En handbok om hur du kan finna dina militära förfäder. Här ges tips om forskning efter 1500- och 1600-talens knektar, om 1700- och 1800-talens indelta soldater och båtsmän, om 1800-talets beväringar och om 1900-talets värnpliktiga.
Du för också hjälp med att orientera dig bland myllret av rullor och lönelistor, bland soldatkontrakt och torpsyneprotokoll, men också bland de värnpliktigas stamkort, militära räkenskaper och stridsrapporter.
I den här boken finns också mycket annan information som aldrig tidigare har behandlats i vägledningar för släktforskare, exempelvis om de Finlandsfrivilligas eller FN-soldaternas tjänst utanför landets gränser, eller information om hur man spårar uppgifter om ryttarnas hästar, om soldaternas rustning eller om de värnpliktigas kaserner.
168 sidor
Bunden
ISBN: 978-91-87676-63-5

265:-
235:-
Handbok 3 
Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 3
Karl-Ingvar Ångström & Björn Johansson
Kartforskning
Sveriges Släktforskarförbunds tredje handbok är en bok om kartforskning. Den innehåller även en CD-skiva med fördjupningsmaterial.
Limmad - 2011 - Svenska - ISBN: 978-91-87676-62-8

utgåva 2
 255:-
utgåva 2
 225:-
Fader okänd Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 2
Elisabeth Reuterswärd
Fader okänd utgåva 2
 Fader okänd är en handbok från Sveriges Släktforskarförbund. Författare är Elisabeth Reuterswärd som ger råd och handledning i jakten på fäderna till de utomäktenskapliga barn som alla släktforskare förr eller senare träffar på.
255:- 225:-
  Sveriges Släktforskarförbunds
Handbok nr 1  SLUTSÅLD
Ted Rosvall - Anna-Lena Hultman
Emigrantforskning
265:- 235:-
Norden Släktforskning i Norden (per styck)
  • Norge
  • Danmark
  • Finland
215:- 195:-
  Göteborgs-Emigranten del 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 50:-/st
samtliga
200:-
 
CD/DVD-skivor eller USB-minnen
cdomslag CD Ulrika Kullgrens Stamträd  150:-
75:-

cdomslag

41 Handskrifter CD 2005  230:- 150:-

cdomslag

CD Göteborgs Domkyrkoförsamlings kyrkobok 1669-1671  150:
75:-
cdomslag CD Databasen Emigranten 2006 Populär  350:- 300:-

Rotemannen 3
Rotemannen 3 USB
Komplett med hela Stockholm!

Alla som bodde i Stockholm 1878-1926 är med i denna databas – över 6.3 miljoner poster registrerade av Stockholms stadsarkiv under 40 år.
Låt Rotemannnen bli din självklara startpunkt i pusslandet! Här finns också flera hundra illustrerade artiklar om verksamheter i staden.
Systemkrav är Windows 7 eller senare, med minst 1024x768 punkters skärmupplösning, eller Mac OS X version 10.7 eller senare.
350:- 330:-
Böcker/avhandlingar

Andersson-Clemensson:
Börja släktforska 
Genvägar till din släkts historia
225:- 190:-
bokomslag Andersson-Clemensson: Släktforska steg för steg 2005 275:- 275:-
bokomslag Andersson-Clemensson: Släktforska vidare
300:- SLUTFÖR-SÄLJNING
bokomslag Andersson-Clemensson: Your Swedish Roots 250:-  
Hus och bygd  Per Clemensson / Kjell Andersson
Börja forska kring ditt hus och din bygd
Varje hus har sin historia. Det byggdes en gång. Det har bebotts av många familjer, ofta genom generationer och ibland århundraden. Känslan för huset och hembygden kan vara stark. Eller så är man nyinflyttad på orten och undrar vilka som tidigare bott i huset.
Inbunden - 2011 - Svenska - ISBN: 9789127129481 
250:- 200:-
Göteborgs-Emigranten del 1,2,3,4, 5, 6 och  7 50:- / st  
Göteborgs-Emigranten samtl. 1-7 200:-  
bokomslag Lööf
Göteborgs Fotografer 
200:-  
  Paulin
Oeconomisk beskrifning av fabrikerne uti Götheborg (1761)
20:-  
liten_arbetsbok Jorge Lintrup
Släktforskarens Arbetsbok
Hjälpreda och övningsbok för nybörjare och studiecirklar.
Bokens förebilder är gamla tiders arbetsböcker och innehåller en mängd praktiska övningar till hjälp för kursledare och cirkeldeltagare.
Boken hjälper dessutom till att skapa en begriplig struktur att hålla sig inom, så att det blir lätt att gå vidare i sin forskning med datorns hjälp.
För kurs- och cirkelledare finns också en studieplan i pdf-format för utskrift. Den innehåller förslag på hur kursboken kan användas i undervisningen.


Bindning: Häftad
ISBN:978-91-87676-74-1
100:-  
Latin för släkthistoriker Urban Silkeborg
Latin för släkthistoriker

I lexikonet finner du översättningar från Latin av ord, fraser och begrepp - från Vasatid till 1800-tal.

Den som vill fördjupa sig i Sveriges äldre historia kommer inte undan latinet. Det svenska arkivmaterialet innehåller rikligt med latinska termer och fraser, vare sig det handlar om kyrkböcker, domböcker eller rådsprotokoll.

Många av dessa latinska begrepp tillhör dessutom nylatinet, det latin som talades och skrevs från 1500-talet och framåt. Boken är framtagen som ett stöd för alla dem som ägnar sig åt person- och släkthistorisk forskning från Vasatiden och framåt.

Ordlistan omfattar närmare 6500 ord, termer med nylatinska stavningsvarianter, förkortningar, exempelfraser och latinska namn hämtade från olika typer av källor från 1500-tal till 1800-tal.

Lexikonet är även anpassad för att kunna användas av forskare utan förkunskaper av latin.

Antal sidor: 104
Bindning:Inbunden
ISBN: 978-91-87676-78-9
225:- 195:-
Svenska sjukdomsnamn Gunnar Lagerkranz
Svenska sjukdomsnamn genom tiderna

I dödböckerna noterades dödsorsaken endast undantagsvis före Tabellverkets tillkomst år 1749. Tabellerna bestod av fastställda förteckningar över ett begränsat antal sjukdomar (dödsorsaker) där prästerna hade att notera antalet avlidna, uppdelade i olika grupper efter kön, ålder och årstider.

Men i dödböckerna förekommer också hundratals andra svenska sjukdomsnamn. Utan tillgång till dåtidens medicinska litteratur är många namn dunkla för oss. Och utan kännedom om samtidens tilltro till demoniska makters inflytande - skulle vi inte kunna förstå sjukdomsnamn som "bladstulen", "borttagen", "byting", "gastakyssar", "trollskott" och "älvablåst".

Apotekaren Gunnar Lagerkranz ägnade en följd av år åt de svenska sjukdomsnamnen. Han studerade all den äldre medicinska litteratur, som stått att uppbringa. Han har även gått till allehanda medicinska uppslagsverk och rådfrågat ett flertal läkare för att få förklaring till vissa sjukdomsnamn.

Boken innehåller ca 900 sjukdomsnamn, varav ett 50-tal är mer utförligt beskrivna i särskilda bilagor.

12:e upplagan
Bindning: Limmad
ISBN: 978-767-600-1
200:- 180:-
Kartor/ diverse
(bild saknas) Göteborgskarta år 1885 med förstäder
Format A3
Färg
100:-
50:-
Göteborgskarta år 1883. Format A3
Färg med territoriella församlingar
100:-
50:-
(bild saknas) Göteborgskarta år 1807, A3, svart/vit 100:-
50:-
(bild saknas) Västgötakarta 100:- 50:-
  Västanbladet
lösnummer
20:-  
Antavla Antavla
40x60 cm
7 generationer
40:- 30:-
Antavla Antavla
halvrund 50x100 cm
9 generationer
60:- 50:-
   Sveriges Släktforskarförbunds rikstäckande cd/dvd-register
    (Rättelser)
Begravda i Sverige 2 Begravda i Sverige 2
2012
Begravda i Sverige 2 är framtagen i ett samarbetsprojekt mellan Sveriges kyrkogårdsförvaltningar och Sveriges Släktforskarförbund. Skivan innehåller sammanlagt drygt 6,4 miljoner begravda från cirka 3000 kyrkogårdar, eller 95% av alla digitalt registrerade i Sverige.

Materialets tidsspann sträcker sig från någon enstaka grav från 14- och 1500-talet, ett drygt 100-tal från 1600-talet, något fler från 1700-talet och majoriteten av posterna från 18- till 2000-talet. Cirka 80 % av de avlidna efter 2009 finns med på skivan.

Databasens poster innehåller följande:
Personnummer/födelsedatum: 82%
För- och efternamn: 99%
Boendeort och/eller adress vid dödsfall: 78%
Yrke/titel: 30%
Död- och/eller begravningsdatum: 98%
Kyrkogård- avdelning, kvarter och gravnr: 100%
Kyrkogårdens kommun och länstillhörighet: 100%

Typ: DVD
Förlag: Sveriges Släktforskarförbund
Tryckeri: Digdata
Publiceringsår: 2012
Utgåva: 2012
ISBN: 978-91-87676-71-0

Systemkrav: Windows 98/200/Me/XP/Vista/7
1,5 GB ledigt hårddiskutrymme
595:- 495:-
Sv Dödbok 6 Sveriges dödbok 6 1901 – 2013
Detta är den sjätte utgåvan av Sveriges dödbok. Denna version är kompletterad med omkring en miljon avlidna för perioden 1901-1946, som frivilliga medarbetare har registrerat i projektet, vilket gör hela tidsperioden komplett. För åren 2010-2013 har tillkommit 381 000 avlidna sedan förra utgåvan. Totalt innehåller DVD:n 9 290 000 poster.

Följande uppgifter ingår:
• Personnummer/födelsedatum 100%
• För- och efternamn 99,99%
• Gatu- och postadress 99%
• Födelseförsamling/-land 95%
• Döddatum 100%
• Dödförsamling/-land 100%
• Civilstånd samt datum 99,4%
• Kön 100%
• Flicknamn för de flesta kvinnor döda före 1970

För dig som saknar DVD-läsare på din dator  finns informationen även på USB-minne. (Windows krävs)

Läs mer om Sveriges dödbok på Wiki-Rötter

Hämta din installationsmanual här!  (under denna länk finns även uppdateringar till tidigare versioner)

CD/DVD
600:-

USB
650:-
CD/DVD
500:-

USB
550:-
SvBef 1880 Sveriges befolkning 1880
Sveriges befolkning 1880 är en databas innehållande uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige den 31 december 1880, nästan 4,6 miljoner människor. Uppgifterna kommer från Statistiska centralbyråns avskrifter av kyrkans husförhörslängder. Uppgifter som redovisas är
 - namn,
 - boendeort och församling,
 - födelseår och församling,
 - yrke samt
 - hushållstillhörighet.

Systemkrav: Windows 98 eller senare, minst 800x600 punkter med 16-bitsfärg, 128 MB RAM samt 510 MB ledigt hårddiskutrymme.
600:-
560:-
Sveriges befolkning 1890 595:-
495:-
Sveriges befolkning 1900 640:-
560:-
CD / DVD Sveriges befolkning 1910 PC / MAC 600:-
560:- 
Sveriges befolkning 1970 595:-
535:-
Sveriges befolkning 1980 595:-
535:-
Sv Bef 1990 Sveriges befolkning 1990
Dvd-skivan är en databas innehållande basfakta om de närmare 8,6 miljoner människor, som var skrivna i Sverige i november 1990. Uppgifterna kommer från Skatteverkets mantalslängd för 1991.
Samma uppgifter gäller för denna skiva som för Sveriges befolkning 1880 men kravet på diskutrymme har ökat till 970 MB.
600:-
560:-